Always Fun I A Filmfestival

Filmgenrer

Filmgenrer

Film kan gøre en forskel. Om det er drama eller dokumentar, så har film en evne til at formidle komplekse og meningsfyldte budskaber til helt almindelige mennesker. Det som er så fantastisk med film er, at man visuelt kan forsvinde ind i en anden verden. Men det er ikke kun det, som er sejt. Det er også det faktum, at der findes så mange forskellige filmgenrer. Nogle elsker en god action film, andre vil hellere se en dokumentar om global opvarmning. Men hvad menes der egentlig, når der tales om filmgenrer?

Genre er filmteoriens primære metode til at kategorisere film. Med andre ord så er det en måde, hvorpå at putte filmene ned i nogle kasser, som gør det nemmere for os at få en føling med, hvad det er for en type film. Mange film indeholder flere genrer, men vil ofte have en primær genre. Nogle genrer er lånt fra litteraturens verden, andre genrer fungerer kun på film såsom action.

Der er næsten lige så mange genrer, som der er blade på et træ. Måske en lille overdrivelse, men der vokser hele tiden grene frem med små nye genrer. Nedenfor kan du få et lille indblik i nogle af de mest genkendelige genrer.

Drama
Drama er en genre, hvor der er fokus på realisme. Man følger gerne en hovedperson, som står overfor nogle konflikter. Dramaer viser gerne mennesket fra sin bedste eller værste side, det vil sige, at hovedpersonen kommer til at stå over for nogle udfordringer, som personen skal tage stilling til. Uretfærdighed, sygdom og fattigdom er nogle af de temaer, som dramaer ofte tager udgangspunkt i. Generelt set er dramagenren den største genre, idet mange film kan gå under dramagenren.

Action

Denne kæmpe genre inkluderer film, hvor det centrale er høj energi, vilde stunts og fysiske kampe. Der skal også gerne være en enkel eller to eksplosioner. Måske en naturkatastrofe. Det er den helt rette opskrift på et godt action brag. Mange gange så følger man en mandlig karakter, som er helten og beskytteren. Han har gerne en kvindelig medspiller, som han skal beskytte. I nyere actionfilm ser man dog også en stærk heltinde som frontfigur, hvor hun kæmper mod urimelige odds, som hun selvfølgelig overlever.

Romantik

Kærlighedshistorier er omdrejningspunktet i denne genre. Følelser, passion og forholdet mellem hovedpersonerne er det, som får en god kærlighedsfilm til at fungere. Plottet tager gerne udgangspunkt i det forhold, som hovedpersonerne har til hinanden. Om de er i begyndelsen af deres forhold eller har været gift i flere år, så er det centrale, at de vil stå over for nogle udfordringer, som vil sætte deres kærlighed på prøve. Heldigvis får de gerne hinanden til sidst, men det er påkrævet, at de skal fra hinanden før, at de finder sammen igen. Og så slutter filmen gerne af med et afsluttende og forsonende kys.

Dokumentar

Denne genre adskiller sig fra de ovennævnte genrer, idet at denne genre ikke bygger på et manuskript, men forsøger at skildre den virkelige verden. Det vil sige, at udgangspunktet er mere journalistisk og kunstnerisk. En dokumentar film kan omhandle alt fra historiske og samfundsmæssige problemstillinger til naturen eller biografier. Det primære er at komme med en objektiv holdning eller skildring af virkeligheden. I dag er der dog mange instruktører som for eksempel bruger computeranimationer til at fastholde seernes interesse. Der kan være en flydende grænse mellem dokumentarfilm og propagandafilm, da det kan være svært at opretholde denne objektivitet.

Bidrag med din mening

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Vurder hvad du syntes om artiklen

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>