Always Fun I A Filmfestival

Lav din egen film

Lav din egen film

For bare nogle år siden var det virkelig vanskeligt at lave sin egen film - med mindre man havde et filmselskab i ryggen eller havde adgang til et professionelt studie. Men i de senere år er det blevet langt lettere og billigere pga. den udvikling, der har været inden for video-teknologien. I dag er det muligt at lave sine egne videoer og redigere dem ved hjælp af udstyr, som de fleste let kan købe sig til på Internettet eller i en god computerbutik. Det er fantastisk, hvor let det er blevet at kunne lave sine egne videoer. Man kan fx optage videoer ved at investere i et håndholdt kamera, som man kan optage videoer med. De film som man på den måde optager, kan ligefrem blive til “rigtige” film, hvis man vil det. Nogle af de senere års mest populære film er optaget med håndholdte kameraer og med et minimum af ydre kulisser. Så hvis man brænder for at lave sin egen spillefilm, er det blevet muligt at gøre det vha. udstyr, som man kan købe for en meget overkommelig pris i en normal elektronikbutik. Men rent faktisk er det for de fleste ikke en gang nødvendigt at investere i ekstra udstyr, fordi de allerede nu har muligheden for at optage videoer, hvis de har et almindeligt, digitalt fotografiapparat. Man kan også bruge det indbyggede kamera (webcam), der findes i de fleste bærbare computere. Men det er klart, at det indbyggede kamera i nogle tilfælde vil begrænse, hvor mobil man er, når man vil optage ens videoer.

Hvis man gerne vil gøre endnu mere ud af ens videoer og give dem et virkelig professionelt look, kræver det selvfølgelig en lidt større investering. Men vi taler stadig om en forholdsvis overkommelig investering for langt de fleste.

Hvilken type video vil du optage?

Optag dine egne videoer

Hvis man vil optage sin egen videofilm, er det første, man skal finde ud af, hvilken type video, man vil optage. For at finde svaret på dette spørgsmål, er det vigtigt, at man finder ud af, hvad formålet med videoen er. Er formålet at lave en enkel instruktionsvideo, en bryllupsvideo, en afslappet video af en familiesammenkomst eller måske endda en decideret spillefilm? Er formålet at lave en video for sjov eller skal den være til professionel brug? Skal videoen ligge på Internettet, eller skal den kunne ses i højt format på en stor skærm? Formålet afgør i de fleste tilfælde, hvilke krav, man bør stille til det udstyr, man bruger.

En revolution inden for videooptagelse

Hvis du har en iPhone, en iPad eller en tilsvarende smartphone eller tablet, har du også rigtig mange muligheder for at optage og redigere dine egne film. Der er rigtig mange muligheder for lave dine egne videoer blot ved hjælp af dette udstyr. Hvis man er villig til at spendere blot en lille smule ekstra, kan man fx til ens iPhone eller iPad købe programmet iMovie, som gør det muligt at redigere ens film. Ved hjælp af disse apps kan bl.a. fjerne dele af ens video, ændre på farverne, lysstyrken osv. Disse apps er ikke særlig dyre, men har alligevel en hel række funktioner, som man ellers normalt kun finder i dyrere programmer. Og så er de jo nemme at bruge, fordi man allerede har det hele samlet på sin smartphone eller tablet.

Hvis man bare vil optage videoer af begivenheder eller ting fra ens hverdag, kan man altså hurtigt og let gøre det ved hjælp af ens smartphone eller tablet, uden at skulle gøre en masse ekstra eller investere i ekstra udstyr.

Videoer uden brug af kamera

Brug computeren til dine videoer

Men man behøver ikke at bevæge sig udendørs for at lave sin egen video. En anden måde, hvorpå man kan lave sin egen video på, er nemlig ved noget som simpelt som at optage ens computerskærm, mens man forklarer, hvad der sker på skærmen. Jeg kender en, som har lavet flere sådanne instruktionsvideoer for et stort online hvidevare firma, blot ved at optage PowerPoints på computeren, samtidig med, at han fortalte om de forskellige produkter osv.

Der findes forskellige typer software, som er specielt udviklet til at optage ens computerskærm. Et rigtig godt softwareprogram, jeg selv har brugt en hel del, er Camtasia Studio. Dette program kan optage videoer af ens computerskærm, kan efterfølgende redigere videoen og kan let kan konvertere videoen fra et format til et andet. Desuden kan man redigere lyden i videoerne, hvilket kan være en stor hjælp, hvis man fx har sagt noget forkert, som man bagefter vil slette. Det er en stor hjælp, fordi man har det hele samlet i et program. Med Camtasia Studio kan man også overføre ens videoer fra ens computer direkte til Internettet, fx til YouTube, så andre let kan se dem. Et andet, noget billigere stykke software, er programmet Faststone Capture, som også kan optage ens skærm, men som mangler nogle af de lidt mere avancerede funktioner, man kan finde i Camtasia Studio. Men for mange vil Faststone Capture være rigeligt til at dække deres behov.

Man kan bruge sådanne videoer som instruktionsvideoer, hvis man fx skal oplære andre i brugen af et nyt stykke software. Det er ofte langt lettere at forstå, hvordan man i praksis skal bruge softwaren, hvis man i ro og mag kan følge med på en skærm og forklaret hvert enkelt trin. Et andet formål med denne type videoer er at bruge dem på fx Youtube. Rigtig mange af de videoer, man kan finde på Youtube hører til denne type videoer.

Sørg for god belysning

Der er ikke plads i denne korte artikel til at gennemgå alle de enkelte faktorer, som har betydning for kvaliteten af ens videooptagelse. Men der er en ting, som jeg gerne vil nævne, fordi jeg igen og igen har lagt mærke til, at det halter på dette punkt. Og resultatet er, at det endelige resultat bliver meget dårligere, end det kunne blive. Og det er en skam.

Hvad taler jeg om? Jo, om belysningen selvfølgelig; belysningen af det, man vil optage ens video af. Hvis man skal optage sin egen videofilm, og man ønsker, at den skal have bare en nogenlunde god kvalitet, er det afgørende, at man sørger for, at der en god belysning. Ellers er det noget, der virkelig kan ødelægge ens video. Der er meget at sige om dette emne, men lad mig blot nævne som eksempel, at man som regel får den bedste belysning ved udendørs optagelser, hvis man optager scenerne i ens video enten om morgenen eller sidst på eftermiddagen. Belysningen er i hvert fald en meget vigtig faktor, hvis du gerne vil have, at de skal se så godt ud som muligt.

Masser af muligheder og sjov

Det kan virkelig være sjovt at optage sin egen film og bagefter redigere den, så man kan få et rigtig flot resultat og samtidig opnå det med beskedne midler, uden at man skal ud og investere i dyrt optage- og redigeringsudstyr. Dette er nu blevet muligt for dig, som allerede har en computer eller har en smartphone eller tablet. Eller du har måske et almindeligt digitalt kamera, som også kan bruges til at optage videoer med. Rigtig mange ved bare endnu ikke om, hvilke muligheder de ikke bare har for at ringe, sms’e og spille på deres smartphone, men også optage og redigere videoerne. Det er bare at kaste dig ud i det, så vil du også snart opdage, hvor sjovt det er at lave dine egne videoer og film.

Man skal bare fra begyndelsen af, gøre sig klart, hvad man vil med videoen, og hvilke krav, man vil stille til kvaliteten af det færdige produkt.

God fornøjelse!