Always Fun I A Filmfestival

The Sundance Festival

The Sundance Festival

The Sundance Festival er verdens største filmfestival for nye og uafhængige filmmagere, og det er en årlig tilbagevendende begivenhed, som gerne bliver afholdt i løbet af januar. Festivalen består af et konkurrenceafsnit for amerikanske og internationale spillefilm og dokumentarer samt et afsnit for ikke-konkurrerende film, som er lavet af nye og unge filmmagere, som gerne bruger konkurrencen, som et udstillingsvindue. Generelt set er festivalen et godt springbræt for filminstruktører, som gerne vil slå igennem på den store scene.

Historien bag Sundance
Festivalen tog sine første babyskridt tilbage i 1978, dengang under navnet: Utah/US Film Festival. Formålet med begivenheden var at tiltrække flere filmfolk til Utah. Festivalen var beliggende i Salt Lake City, men blev flyttet til Park City i 1981, da instruktøren Sidney Pollack mente, at en filmfestival i januar beliggende ved et skisportssted, ville være et hit i Hollywood sammenlignet med en festival om sommeren. I 1984/85 blev navnet ændret til Sundance, for igen at blive forandret i 1991 til Sundance Film Festival. Dette skyldtes, at det veletablerede Sundance Institute overtog styringen af festivalen. The Sundance Institute er en non-profit organisation, som blev stiftet af Robert Redford i 1981. De filmtossede ved, at Sundance-navnet stammer fra Robert Redfords karakter i den klassiske westernfilm ”The Sundance Kid”.

Hele formålet med The Sundance Institute er at hjælpe ukendte filmmagere frem i den benhårde filmindustri. Derudover er det ligeledes at synliggøre filmgenrer, som normalt ikke får megen opmærksomhed. Alt dette bliver gjort gennem støtte, vejledning og The Sundance Fastival. Selve festivalen bliver ledet af Sterling Van Wagenen og Cirina Hampton, som højst sandsynligt ikke er de mest genkendelige navne. Derfor har Robert Redfords støtte været en utrolig hjælp til at få festivalen på landkortet. Hvert år holder Robert Redford festivalens åbningstale samt han er en stor fortaler for, at der bliver lavet film, som er uafhængige af Hollywood, da det vil give en mere nuanceret filmbranche.

Starten på flere karrierer
Mange store filminstruktører har fået deres internationale gennembrud efter en fremvisning på The Sundance Festival. Blandt andet Quentin Tarantino, Steven Soderbergh og Joel & Ethan Coen er i dag verdenskendte for deres film – og det kan de takke The Sundance Festival for. Det kan være, at du ikke lige kan genkalde, hvilke filmtitler der har været store succeser på festivalen, men titler som Little Miss Sunshine, Stranger Than Paradise og Thank You for Smoking er efter en fremvisning på festivalen, blevet internationalt anerkendt.

The Sundance Festival har altid været synonym for de ”små filmmagers” scene, som var uafhængige af storebroren Hollywood. Men i takt med at festivalens popularitet er steget, så har festivalen lige så stille mistede sin jomfruelige uskyld. Dette skyldes blandt andet, at mange Hollywood stjerner er begyndt at promovere sig selv på festivalen. Det er nærmest kommet på mode at være med i en film på Sundance. Dette skred har festivalen dog forsøgt at genoprette ved at skabe nye kategorier som for eksempel NEXT. Denne kategori er kun for film med ekstremt lave budgetter.

En ting er sikkert denne festival er med til at åbne flere døre op for hårdtarbejdende instruktører, som ikke har de største budgetter. Men hvad de mangler i penge, har de i gå-på-mod, og man kan håbe, at festivaler som Sundance altid vil eksistere, så de ”uslebne” instruktører også har en scene at promovere sig selv på.

Bidrag med din mening

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Vurder hvad du syntes om artiklen

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>